Onze koffie


Espresso Blend - Medium roast - Guatemala-Brazilië

EEK biedt koffie van de hoogste kwaliteit, welke op eerlijke wijze is geproduceerd. De variant die wij eind 2015 geïntroduceerd hebben is een 100% Arabica Espresso Blend uit Guatemala & Brazilië.

 

We hebben de koffie medium gebrand en hij heeft een intense chocoladegeur gecombineerd met tonen van karamel en een aangename fruitigheid. 

 

Onze inkopers selecteerden deze blend van bijzondere aromatische bonen, SHB kwaliteit, hand geplukt en door de zon gedroogd.

 

Deze koffie is Rainforest Alliance gecertificeerd en dus op eerlijke wijze geproduceerd met aandacht voor mens en milieu. 

 

Een heerlijke, toegankelijke koffie voor de liefhebber van zowel een perfecte espresso, lungo als ook cappuccino. Ideaal voor de volautomaat of espresso machine en geschikt voor de liefhebber van zowel espresso, lungo als ook cappuccino. Een koffie met een pure, volle en prettige smaakbeleving.

 

 


Guatemala

Guatemala kent zo'n 300 verschillende microklimaten. Dit dankt het land aan de uitzonderlijke ligging tussen de Golf van Honduras, het Sierra Madre gebergte en de Stille Oceaan. Diverse bergketens, uitgestrekte hoogvlaktes, rivieren en maar liefst 34 vulkanen zorgen voor een ongekende koffiediversiteit. Kortom, een perfect land voor liefhebbers van specialty coffee.

 

Ondanks de diversiteit is er één opvallende overeenkomst: 98% van Guatemalteekse koffie wordt beschut, in de schaduw van bomen, geteeld. Dit bladerdek zorgt voor een zeer hoge koffiekwaliteit. Deze 'paraplu' voorkomt bodemerosie in het regenseizoen en zorgt ervoor dat extremen in vocht- en droogte verschillen worden afgevlakt. Als parasol zorgt het bladerdek er bovendien voor dat de koffieplant langzamer groeit, en dat betekent meer body en frisheid in de smaak.

 

De koffie van SHB kwaliteit staat garant voor koffie die boven de 1350 meter gegroeid is.


Brazilië

Brazilië is veruit de grootste koffieproducent ter wereld. 

 

Steeds meer plantages zien de vraag naar specialty coffee en springen daar op in d.m.v. het aanpassen van hun productieprocessen, een andere teelt en verwerking van de koffie. 

 

Brazilië kent iets minder grote regionale verschillen dan je op basis van de grootte van het land en klimaatverschillen zou verwachten. Verschillen in verwerkingsmethode waren zeker in het verleden meer bepalend voor de smaak dan de herkomstregio. Met de opkomende belangstelling voor specialty coffee worden terroirverschillen van koffie verder uitvergroot.

 

Deze 'nieuwe' Specialty coffees staan bekend om hun zoete smaak: een intens aroma met smaken van chocolade, karamel en noten. Wordt de droging goed gecontroleerd, dan kan een langzame droging juist een koffie creëren met veel body. Dergelijke top koffies zijn een elixer waarvan je direct een tweede shot wilt.